Bølger og vind hver dag, sandstrender, puber, te, koselige gater, fjell og bølgepark. Dette paradiset ligger bare 2 timer unna med fly, og nytes med våtdrakt.

Vi ønsket å prøve ut noe annet enn tropisk, og dro til Wales. Vår engelske venn James BA har hus på stranden og hevdet av at spoten Rhosneigr var ”en av Europas beste”. En invitasjon, billige flybilletter og leiebil gjorde det enkelt for Manuela og meg og ta en tur for å sjekke ut.

Bølger og vind

Rhosneigr ligger på sørvestkysten av øya Anglesey, nord for Wales. Spoten er en lang og bred sandstrand, med forhold for både surfere og kitere. Selv om værmeldingen i forkant viste både regn og vindstille dager, nøt vi sol og vind hver dag. Det regnet litt på natten, og noen ganger på morgenen og kvelden.

Vinden er stabil, og aller best når det blåser fra sørvest. Men alt fra sør til nord er brukbart. Bølgene varierer gjennom året, og kan bli ekstremt store. De var ganske små den uken vi var der, men store nok til å surfe på. Jeg er fersk med bølgekiting, og syntes de var perfekte. Jeg kitet med 8 kvm XO Switchblade, 11 kvm Chaos og bølgebrett hver dag. Det fungerte bra, men om jeg skulle dedikert meg til bølgekiting, hadde jeg gått for en ”Drifter”, som gjør det enklere å surfe bølgen, uten at kiten trekker. Jeg hadde også med Xcaliber/twin tip-brett.

Kite Rhosneigr

Om du vil kite i de beste bølgene, bør du dra ut to timer før og to timer etter høyvann. Ellers er det mulig å kite uavhengig av tidevannet. Det er en del store steiner enkelte steder i vannet, som spesielt kommer frem ved lavvann. Spør lokale hvor disse befinner seg. Vær også oppmerksom på strømmer på sørenden av stranden.

Temperatur

Vi reiste i september, og kitet med 4/3 mm lang drakt. Vi brukte stort sett jakke og lue. Vanntemperaturen er litt varmere enn i Sør-Norge.

Reisen dit

Direktefly med Norwegian eller SAS til Manchester (2 timer) koster 500-1000 kroner hver vei. Rhosneigr ligger 2,5 timer unna flyplassen.

Leiebil

Vi leide bil for 63 euro for en uke. Ha egen reiseforsikring som dekker egenandelen ved eventuell skade så du slipper å kjøpe dyr leiebilforsikring.

Overnatting

Boliggatene i den koselige landsbyen ligger rett bak stranda. Lei rimelige hus eller leilighet i gåavstand fra stranden på Airbnb eller www.homeaway.no.

Flere av husene ligger så nært stranden at du kan gå rett opp fra en kiteøkt og inn i dusjen før du skifter våtdrakten.

Mat

Det er restauranter, cafe og pub i Rhosneigr. Vi lagde måltidene hjemme. Det er billig og gøy å handle mat for oss nordmenn i Wales/England, med flere ting å velge blant enn hjemme.

Å gjøre

Det er fint å gå på tur langs strendene, og det er flere stier bak byen som er egnet til turer og jogging. Jeg fant en sti rundt et vann med ville kaniner, hester, esler og bjørnebær.

Surf Snowdonia (”bølgehage”): En bølgemaskin med bølger til alle nivåer surfere. Du betaler per time, velger mellom høyre- og venstrebølger (eller begge, de kommer annenhver gang). Du har din egen plass i parken, og det kommer en bølge til deg hvert 90 sekund.

Snowdonia nasjonalpark dekker mer enn 2000 kvadratkilometer, for det meste åpne og grønne landskap. Blant fjell, daler, jorder og innsjøer er mulighetene mange for klatring, fjellsykling og gåturer.

Vi gikk opp på Snowdon, det høyeste fjellet i England og Wales. Med sine 1085 meter over havet er Snowdon et av de beste utsiktspunktene på De britiske øyer. Det er også mulig å ta toget hele veien opp.