Våren er her og vi i Urge har startet vannsesongen for fullt! Har du lurt på hvordan du kan vite om det det vil bli bra eller ikke på Verket en dag? Denne spoten kan være litt vanskelig å forstå seg på, derfor tenkte jeg (Sigurd) å skrive en liten guide for å hjelpe deg til å treffe solgangsbrisen fremover :)

Nå kommer nemlig det som etter min mening er høydepunktet av vannsesongen på østlandet. April-mai-juni er nemlig tiden hvor solgangsbrisen er sterkest. Dette skyldes den store temperaturforskjellen mellom hav og land på enkelte dager. På en strålende soldag i april, kan feks vannet være 6-7 grader, mens lufta over østlandet varmes opp til 15 grader, og begynner å stige opp i luftlagene. Dette skaper et slags regionalt lavtrykk, som utliknes med luft fra havet. Her stiger ikke luften, fordi havet ikke varmes opp på samme måte.
Yr har begynt å inkludere solgangsbrisen i sine meldinger, men etter min erfaring ikke fullt ut, og trakteffekten i svelviksundet sørger for ytterligere vindstyrke. Derfor kan man på dager hvor det meldes bare 3-4ms sydlig vind, få en peak på 7-9ms :)
Den viktigste faktoren for at dette skal skje, er altså pent, varmt vær med lite skyer, helst fra morgenen av. Det er svært vanlig med svak nordavind 1-3ms på formiddagen, før det snur til syd i 14-tiden, og bygger seg opp til en topp rundt kl 18. Vær derfor på plass rundt kl 15 hvis sjefen er grei ;)
Regnbyger kan ta knekken på en god solgangsbris, og dager med slike blir ofte svært opp og ned vindmessig. Det kan gå fra 8ms til 0 og opp igjen en time senere når disse bygene passerer.
Sjekk vindkart på windfinder.com for østlandet som et supplement til yr. Lavtrykket som skapes utover dagen, kan feks bli fylt opp med et værsystem nordfra eller liknende. Ideelt scenario er nokså stillestående luft over sørnorge, med et påfølgende drag sørfra utover ettermiddagen. Man lærer mye meterologi av å kikke på disse kartene. Noen få dager klarer ikke lufta å stige fordi det ligger et varmere luftlag i høyden over og sperrer. Det vil ikke bli solgangsbris på disse dagene. Hvordan man identifiserer en slik dag vet jeg ikke enda, det får dere finne ut selv.

Det var mine 2 cents av erfaringer fra mange års kiting på verket, håper det hjelper deg til å få en super session i den herlige tiden som venter oss ;)